Hee...
Stok ni memang selalu saya bawa balik Sabah kalau balik kampung...
=)
Sedap sangat tau.. Rupanya step masa memasaknya pun penting...
Mula2, blend cili giling ngan belacan.. my husband tak makan belacan, so kena la skip step tu.. hehe..
tumiskan cabai blender dulu..
Kemdian biar dia masak dulu cabai tu, blend plak bawang besar..
Pastu bila dan masak cabai giling, tuangkan bawang besar yang dah diblend tu..
Biarkan atas api, masukkan asam keping sekeping, tunggu sampai pecah minyak... Biar sambal tu masak elok..
Meantime, rendamkan ikan bilis (klau beli ikan bilis halus yang sabah tu, memang kena rendam dulu sebab sangat le masin)..
Pastu goreng ikan bilis sampai garing, angkat n toskan dari minyak..
Bila sambal dan mula masak, campurkan ikan bilis goreng tadi, then kacau2 sampai semua ikan bilis kena sambal tu...
Then, siap le..
Make sure sambal kita betul2 pecah minyak baru lah leh tahan lama..
Macam kes saya lah kan, nak bawa balik sabah, jadi buat stok yang tahan lama sikit..
Balik sini, panaskan aje..=)
No comments:
Post a Comment
Thanks for comment =)