Heheeeee...
Well, baru2 ni, Cik Kimi berkesempatan memasak lasagna untuk En Fizi..
Memandangkan beliau nak bersarapan pagi dekat Keyel.... Jadi Cik Kimi purpose la nak masak lasagna...
Memula tu, En Fizi terkejut sebab tak pernah tahu tentang lasagna ni...
Ye tak ye jugak.. Sebab tak semua orang tahu...
Cik Kimi tahu sebab kebetulan masa duduk umah makcik kat Shah Alam, dia masak lasagna ni la masa sarapan....
Jadi, bermula dari situ jugak Cik Kimi pun baru tahu...
Apa lagi..terus la tanya resipi..
Cik Kimi ni jenis hafal dalam otak je... Tak de tulis kat memana....
Hehe... So, sapa nak resipi, angkat kaki...???? Ops... Sila angkat tangan... Sesapa angkat kaki kureng sopan ye....
Ni la rupanya lasagna tu.. Tapi ni Cik Kimi google je....
Tak sempat nak snap gambar En Fizi dan bedal habis... Hehehe.... (Ops, En Fizi ada bawa balik sikit)
Senang je nak buat ni... Rajin tak rajin je la.....
Beli kulit lasagna..... Murah jugak harganya.. Amek brand San Remo pun ok.... Dia ada tulis No Pre-Heating required...
Then, sebungkus daging kisar beku.. Biarkan dia lembut sekejap dalam air.... Then basuh sambil selawat...
Pastu, first sekali tuang minyak zaitun.... then tumis bawang putih dan bawang merah...
Biar sampai kuning sikit, then masukkan daging kisar tadi...
Ha, part ni la paling kena hati2... Kena make sure daging tu masak elok.... Biarkan atas api kecil lama sikit pun takpe.... Yelah, sumber daging kan...
After lebih kurang 45 minit. then masukkan sos prego tomato... Dah masin dah sos ni... Jadi tak perlu tambah apa2....
Kemudian, didihkan air dalam periuk berasingan, masuk minyak zaitun sikit, rebus kulit lasagna sekejap.. biar lembut sikit la...
Pastu, amek lapisan lasagna pertama letak paling bawah dalam bekas bentuk segi empat (better kaca,aluminium), then tabur cheese, then letak la daging kisar berkuah sos tadi, then tabur cheese balik, then lapis balik dengan layer kulit lasagna....
Haha..
Macan tu la korang ulang2 sampai bekas tu penuh.... Lapisan paling atas make sure kulit lasagna then tabur dengan cheese...
Bakar dalam ketuhar lebih kurang 150 darjah celcius then siap la...
Oklah... selamat mencuba ye...
Tata...
kiranya lapisan cheese tu ada di atas dan di bawah layer kulit lasagna tu la ye..?
ReplyDeletecheese pakai apa..? parmesan ke..?
*alamak, senang, tapi daku tak dak oven.. huhuh :( tumpang umah kimi je lah.. ahahahah :)
aah..betul tu... hehehe...
ReplyDeletecheese apa pun ok.... yang untuk topping pizza...
heheee...memang senang... tapi tu la..kena apa oven... klu tak cheese tak cair...=)
ha... ce try tgk recipe lasagna yng guna white sauce. mantap jugak.
ReplyDelete