Aiyo...sangat mengiurkan....Sesapa nak tengok resepi2 len, klik la sini....Banyak sangat... Blogger ni suka share.... Thanks 4 the info.. Mohon izin post dekat entry ni untuk bacaan blogger2 lain jugak...=)
PANDAN KAYA CAKE
Bahan-Bahan
250 gm tepung campuran super-sponge Phoon Huat
5 biji telur (saiz sederhana)
50 gm mentega (dicairkan)
50 gm air
1 sudu teh pes pandan
Bahan-Bahan
250 gm tepung campuran super-sponge Phoon Huat
5 biji telur (saiz sederhana)
50 gm mentega (dicairkan)
50 gm air
1 sudu teh pes pandan
Cara:
1) Masukkan tepung campuran super sponge bersama telur dan air ke dalam mixer.
2) Pukul dengan kelajuan tinggi selama 10 minit sehingga pekat. Kemudian kurangkan kelajuan kpd sederhana dan pukul lagi selama 3-5 minit.
3) Masukkan mentega cair dan pes pandan lalu gaul hingga rata. (Anda boleh gunakan tangan utk menggaulnya hingga rata. Gaul sekadar kesemua bahan dah sebati, jgn terlalu lama agar udara di dalamnya dapat dikekalkan utk mendapatkan kek yg gebu dan ringan)
4) Bubuh adunan ke dalam loyang bulat 9” dan bakar selama kira-kira 40- 45 minit dgn suhu 160 darjah Celsius.
5) Setelah masak, keluarkan kek dan sejukkan diatas redai. Kemudian potonglah 3 lapis utk disapukan dgn glis kastad.
Glis Kastad
250 ml air
60 gm gula
1 sudu teh (bumbung) instant jelly
125 ml santan pekat (KARA)
60 gm gula
1 sudu teh (bumbung) instant jelly
125 ml santan pekat (KARA)
secubit garam
30 gm tepung jagung
sedikit pewarna hijau
Cara:
1) Masak gula bersama air hingga mendidih. Masukkan instant jelly dan kacau rata.
2) Sementara itu, campurkan santan dgn tepung jagung dan pewarna hijau.
3) Bila bahan instant jelly mendidih, masukkan bahan tpg jagung ini. Kacau sehingga bahan ini menjadi pekat dan berkilat.
4) Ambil satu bahagian kek dan sapukan custard glaze ke atasnya dan tindihkan dgn kek yg satu lagi. Buat begini utk lapisan yg kedua.
5) Akhir sekali, sapukan rata-rata lebihan glis kastad tadi di permukaan dan sekeliling kek ini dan buatlah pattern/design mengikut pilihan dan citarasa anda. Pada sekeliling kek ini bolehlah di hias dgn kepingan2 badam (almond slices) atau dessicated coconut.
30 gm tepung jagung
sedikit pewarna hijau
Cara:
1) Masak gula bersama air hingga mendidih. Masukkan instant jelly dan kacau rata.
2) Sementara itu, campurkan santan dgn tepung jagung dan pewarna hijau.
3) Bila bahan instant jelly mendidih, masukkan bahan tpg jagung ini. Kacau sehingga bahan ini menjadi pekat dan berkilat.
4) Ambil satu bahagian kek dan sapukan custard glaze ke atasnya dan tindihkan dgn kek yg satu lagi. Buat begini utk lapisan yg kedua.
5) Akhir sekali, sapukan rata-rata lebihan glis kastad tadi di permukaan dan sekeliling kek ini dan buatlah pattern/design mengikut pilihan dan citarasa anda. Pada sekeliling kek ini bolehlah di hias dgn kepingan2 badam (almond slices) atau dessicated coconut.
Nota:
Anda boleh mempelbagaikan perisa kek ni mengikut citarasa dan kreativiti anda seperti perisa jagung, durian dan juga cokelat.
No comments:
Post a Comment
Thanks for comment =)