Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Saya Sayang Kamu

Daisypath Anniversary tickers

My Beloved Followers

Tuesday, July 31, 2012

~~Macarons...

Aiya.. tu la... Sapa suh tgk My Kitchen Rules semalam kat channel 702... Kan dah teringin nak makan macarons... Hehehe... Wpun ada gak peserta yang buat laksa, tapi tak de la terliur mcm macarons.. Haha..

Rasanya sebab filling dia kot... Macam2 flavors.. =p


sumber : http://decochoco.blogspot.com/2012/07/lemon-strawberry-macarons.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+DecoChoco+%28Deco+Choco%29


Lemon/ strawberry Macarons

Bahan-bahan:
40g telur putih
30g gula kastor
40g almond ground
70g icing sugar
1 sudu kecil lemon / strawberry paste
sedikit pewarna kuning / merah

Lemon Krim :
50g cream cheese
50g whipping cream
1 sudu kecil gula kastor

Cara-cara
Ayak almond ground,dan icing sugar.

Dalam mangkuk lain, pukul telur putih dgn gula kastor sehingga bertanduk. Masukkan bahan yang diayak. Masukkan lemon/ strawberi paste dan pewarna kuning/merah. Kaup balik dengan spatula sehingga sebati. ( Nak tahu ok ke dak... kaup sket adunan dengan spatula, tuangkan semula ke dalam mangkuk. Kalau dia jatuh smooth seperti ribbon... kira ok ler tu. Kalau pekat... kacau lagi tapi jangan sampai terlebih pulak.. Proses ni amat ptg . )

Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan nozzle bulat... pipe bentuk bulat sebesar 2.5-3 cm. Ketuk-ketuk belakang dulang untuk memecahkan gelembung2 udara yang terbentuk.

Biar permukaan betul-betul kering sebelum dibakar ( bila sentuh, aduanan tak melekat pd tangan... sket pun tak.. takde rasa lekit2 pun .. hat ni pun ptg jugak ni.. kalau tak macarons jadi merekah bila dibakar.)

Bakar selama 15 minit dgn suhu 150 degree - hat ni pun bergantung pd oven gak dan saiz macarons yg kita buat.
copy dari : http://decochoco.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment

Thanks for comment =)